Mogelijke klachten
Op deze pagina leest u een aantal voorbeelden van aandoeningen die wij in onze praktijk behandelen. Deze wordt nog verder aangevuld de komende tijd.
Hernia
Heb je pijn aan je rug? Een rugblessure? Mogelijk een hernia opgelopen? Wat het ook is, een blessure aan je rug is ontzettend vervelend. De rug is immers een kwetsbare en gevoelige plek.
Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of ‘uitpuiling’ en wordt ook wel Hernia Nuclei Pulposi genoemd. Het is een aandoening die in Nederland veel voorkomt.
Oorzaak hernia
Een hernia wordt veroorzaakt door veroudering van een tussenwervelschijf en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Met name genetische factoren spelen een rol. De tussenwervelschijf slijt daardoor en kan op den duur barsten. Dan kan het zachte materiaal, wat zorgt voor de demping tussen de verschillende wervels, uitpuilen en tegen een zenuw drukken.
Klachten en symptomen bij een hernia
Klachten die onder andere voor kunnen komen als je een hernia hebt:
- In de meeste gevallen pijn in de (onder)rug;
- Uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. Soms strekt de pijn zich uit tot onder de knie of tot in de voet;
- De pijn verergert bij persen, hoesten of niezen;
- Doof gevoel of tintelingen in de bil en/of het been door druk op een zenuw;
- Klapvoet;
- Verlies van controle over de urineblaas.
Behandeling
Tijdens de eerste afspraak zullen we een onderzoek uitvoeren, gericht op de wervelkolom. Vervolgens maken we inzichtelijk waar de klachten van uw hernia vandaan komen. Samen met u stelt onze arts een persoonlijk behandelplan op. De behandeling is onder andere gericht op het verminderen van spierspanning en pijn, het geven van tips en adviezen en het stabiliseren en versterken van uw rug.
Whiplash
Heb je een whiplash, ofwel een zweepslag in de nek, opgelopen? Dan is het slim om die blessure te laten behandelen. Een whiplash belemmert je enorm in het dagelijkse leven.
Oorzaken van een whiplash ofwel zweepslag
Een whiplash ontstaat bij het plotseling naar achteren en naar voren bewegen van je hoofd, zonder dat je hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt je halswervelkolom overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Dit zorgt voor een, waarschijnlijk tijdelijke, beschadiging van banden en spieren in je nek. In de meeste gevallen wordt een whiplash veroorzaakt door een (auto)ongeluk. Ook sportongevallen, bedrijfsongevallen en ongevallen in en rondom het huis kunnen de oorzaak zijn van een zweepslag in je nek.
Klachten en symptomen bij een whiplash
De klachten die na een whiplashongeval optreden, worden het whiplashsyndroom genoemd. Als gevolg van een whiplashongeval kunnen beschadigingen optreden in het hoofd- en halsgebied.
Een whiplash kan voor veel verschillende klachten zorgen. Een van de veel voorkomende klachten is dat er pijn in je nek ontstaat, soms uitstralend naar de armen, schouders en het achterhoofd. Daarnaast kan er sprake zijn van een stijve nek, verminderde bewegingsmogelijkheden en hoofdpijn die meestal in het achterhoofd zit, maar soms uitstraalt naar het voorhoofd. Door deze klachten kunnen er beperkingen ontstaan in het huishouden, tijdens het werk of bij hobby’s.
Andere (minder voorkomende) klachten zijn duizeligheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, zichtproblemen, oorsuizen, misselijkheid en geheugenproblemen. Door deze klachten kan een whiplash ervoor zorgen dat je slaapproblemen krijgt.
Behandeling whiplash
Tijdens de eerste afspraak zullen we een onderzoek uitvoeren gericht op de wervelkolom en nek. Samen met u stelt onze arts een persoonlijk behandelplan op. De behandeling is onder andere gericht op het verminderen van spierspanning en pijn, het geven van tips en adviezen.
Scoliose
Bij scoliose in de rug is de wervelkolom kromgegroeid. Hierdoor ontstaan één, twee of meerdere bochten. Daarnaast kan scoliose een bolling op de rug veroorzaken door de verdraaiing van de wervelkolom.
De wervelkolom is een soort ketting van botjes (wervels) die door je rug loopt. Hij begint boven in je nek en loopt helemaal door tot aan je stuitje. De schouderbladen, de ribben en het bekken zitten aan de wervelkolom vast. Ook veel belangrijke spieren zitten er aan vast.
De wervelkolom bestaat uit 26 wervels. Ze passen als puzzelstukjes bovenop elkaar. Je hebt allerlei verschillende wervels:
- zeven nekwervels,
- twaalf borstwervels,
- vijf lendenwervels,
- een heiligbeen
- een staartbeentje (stuitje).
Tussen elke twee wervels zit een schijf van zachter materiaal (een tussenwervelschijf). Dat is een soort schokdemper. Het zorgt ervoor dat je wervels niet zo snel slijten en dat ze soepel kunnen bewegen. De wervelkolom is beschermend voor het ruggenmerg. Het ruggenmerg is een lange zenuwkabel. Vanuit het ruggenmerg groeien zenuwwortels naar de rest van het lichaam. Als je scoliose hebt, zijn je ruggenwervels vergroeid. Daardoor heb je een abnormale bocht in je rug. Die bocht loopt naar links of rechts (zie afbeelding). Op een röntgenfoto kan je die bocht goed zien. Als je groeit, kan deze bocht erger worden. Je kunt dan klachten krijgen, bijvoorbeeld pijn of moeite met ademhalen als de bocht extreem groot is.
Er bestaan vier soorten scoliose:
- Idiopathische scoliose: de oorzaak van de scoliose is onbekend (80%).
- Aangeboren scoliose (congenitaal): de scoliose wordt veroorzaakt door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.
- Neuromusculaire scoliose: de scoliose ontstaat door een spier- of zenuwaandoening.
- Degeneratieve scoliose: deze vorm ontstaat door slijtage van de gewrichten. Dit komt meestal door het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam.
Naast deze vormen van scoliose, kan de aandoening ook ontstaan door een verkeerde houding (‘houdingsscoliose’). Dit komt bijvoorbeeld doordat de benen niet even lang zijn. De rug probeert het lengteverschil te corrigeren. Hierdoor kan een verkromming ontstaan.
Wat zijn de gevolgen van scoliose?
Bij scoliose kunnen klachten ontstaan zoals:
- ademhalingsklachten
- bewegingsbeperking
- vermoeidheid
- pijnklachten
Kinderen krijgen meestal last van de vergroeiing in hun rug in de puberteit. Door de scoliose kan het bewegen lastiger worden, wat soms pijn kan veroorzaken. Doordat de wervelkolom anders beweegt, kan de werking van de longen beperkt worden. Tieners kunnen het ook erg vervelend vinden dat de rug er anders uitziet. Hoe erger de scoliose, hoe groter de bolling op de rug.
De behandeling
Tijdens de eerste afspraak zullen we een onderzoek uitvoeren, gericht op de wervelkolom. Vervolgens maken we inzichtelijk waar de klachten van uw scoliose vandaan komen. Samen met u stelt onze arts een persoonlijk behandelplan op. De behandeling is onder andere gericht op het verminderen van spierspanning en pijn, het geven van tips en adviezen en het stabiliseren en versterken van uw rug.
Ook begeleiding of advies met betrekking tot verwijzing naar een orthopeed in het ziekenhuis kan worden besproken. In sommige gevallen is een brace behandeling tijdens de groei nog een optie. In uitzonderlijke gevallen kan een operatie overwogen worden. Dr. Groot kan dit als gespecialiseerd wervelkolom orthopeed met u bespreken.